Web Analytics Made Easy - Statcounter

تین نیوز

چندین سال است که پروژه قطار سریع السیر تهران-قم-اصفهان در دست ساخت است اما در این مدت، این پروژه پر حاشیه تنها 5 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

به گزارش تین نیوز، بسیاری از کارشناسان معتقدند این پروژه توجیه اقتصادی ندارد و نمی تواند هزینه های خود را بازگرداند.

در عین حال مسئولان معتقدند اجرای این پروژه می تواند تاثیر شگرفی بر اقتصاد منطقه و حل کلان مسئله های شهرهای تهران، قم و اصفهان داشته باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

این در حالی است که برخی کارشناسان می گویند: این پروژه در نگاه اول هیچ گونه توجیه اقتصادی ای ندارد. مجموع مبلغ مورد نیاز برای احداث این پروژه بالغ بر 5 میلیارد دلار برآورد می شود که با فرض احداث به موقع آن، اگر همه ظرفیت جابجایی 16 میلیون مسافر در سال مدنظر برای این پروژه عملیاتی شود، برای آنکه این پروژه در کمتر از ده سال بتواند هزینه های خود را مستهلک نماید، لازم است تا قیمت هر بلیت یک طرفه آن از تهران به سمت اصفهان و یا بالعکس به مبلغ یک میلیون تومان به ارزش روز به فروش برسد که مسلما با چنین شرایط اقتصادی، این امر نشدنی به نظر می آید.

به گفته کارشناسان، اگر فرض کنیم بناست این پروژه کارکرد حومه ای داشته باشد و برای مقاصد شغلی، تحصیلی و تجاری مورد استفاده قرار گیرد، آیا این امکان در شرایط حال حاضر وجود دارد که یک کارمند و یا یک دانشجو بتواند روزانه مبلغ 2 میلیون تومان برای استفاده از مسیر رفت و برگشت این خط ریلی هزینه کند؟ به طور قطع چنین امری جز با استفاده از سوبسیدها و یارانه های دولتی ممکن نخواهد بود. بنابراین نمی توان این پروژه را یک پروژه اقتصادی دانست و ساخت آن صرفا زمانی توجیه پذیر است که محاسبات دقیقی از منافع کلانی که این پروژه می تواند برای کشور به ارمغان بیاورد انجام شود. 

نکته حائز اهمیت دیگر اینجاست که آیا با همین مبلغی که به هر صورت (منابع بودجه عمومی و یا فاینانس چینی) قرار است تامین گردد، نمی توان اقدامات موثرتر دیگری برای شبکه حمل و نقل ریلی و جاده ای یا هوایی کشور انجام داد. آیا نمی توان با همین 5 میلیارد دلار، کل شبکه ریلی کشور را تکمیل کرد و یا به اندازه مورد نیاز تامین کشنده برای این شبکه را در دستور کار قرار داد. با همین مبلغ نمی توان به نوسازی کلان در شبکه ناوگان جاده ای کشور دست برد و یا آنکه همین مبلغ را نمی توان برای خرید تعداد زیادی هواپیما برای خروج کشور از بحران ناوگان هوایی هزینه کرد؟

به اعتقاد کارشناسان، سوال اصلی اینجاست که آیا همین فعالیت ها نمی تواند منافع کلان به مراتب بیشتری نسبت به ساخت این خط ریلی پر هزینه برای کشور به ارمغان بیاورد. آیا با صرف وجود منافعی انتزاعی در چشم انداز احداث این پروژه، می توان آن را در دستور کار قرار داد. 

به همین دلیل است که کارشناسان معتقدند باید مدل تصمیم گیری در خصوص اجرای پروژه های زیربنایی تغییر کند. پیشتر امید می رفت تا تکمیل طرح جامع حمل و نقل کشور بتواند مانعی برای شروع به کار چنین پروژه هایی باشد. اما آنچه در واقعیت مشهود است، وجود راه های غیررسمی برای تصویب و تعریف پروژه های بی اولویت و یا پر هزینه این چنینی است. بدون شک تا زمانی که فرآیند تعریف یک پروژه زیربنایی تغییر نکند، نمی توان به اصلاح این وضعیت امید داشت.

کارشناسان معتقدند اگر فرض کنیم به جای آنکه عده ای معدود، با استفاده از منابع بودجه های عمومی و یا به بهانه اخذ فاینانس از کشورهای خارجی برای تعریف یک پروژه اقدام کنند، بستری در کشور فراهم شود که خود مردم بتوانند در پروژه های کلان عمرانی کشور سرمایه گذاری نمایند و بودجه عمومی در این امر دخیل نباشد. در چنین شرایطی آیا مردم اقبالی به سرمایه گذاری در پروژه های این چنینی نشان خواهند داد؟ آیا زمانی که توجیه اقتصادی یک پروژه به صورت شفاف و غیرانتزاعی مشخص شود، مردم در آن پروژه سرمایه گذاری خواهند کرد؟

متاسفانه در شرایط حال حاضر شاهد این هستیم که به واسطه تصمیم عده ای معدود، منابع عمومی کشور که متعلق به آحاد جامعه است، صرف ساخت پروژه هایی می شود که سرنوشت نامعلومی دارند. مسلما تغییر ریل سرمایه گذاری در پروژه های زیربنایی از بودجه محور به مردم محور، می تواند از تعریف و اجرایی شدن چنین پروژه هایی جلوگیری به عمل آورد و ظرفیت های فنی و اجرایی کشور را درگیر این اقدامات بی نتیجه نگرداند. 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: تین قم دانشجو رفت و برگشت بودجه حمل و نقل حمل و نقل بودجه سرمایه گذاری سرمایه گذاری قطار سریع السیر اصفهان بهره وری راه آهن قطار سریع السیر اصفهان تهران توجیه اقتصادی سرمایه گذاری یک پروژه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۶۴۰۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توسعه زیرساخت‎‌های شهری و توانمندی‌سازی شهروندان راهکار رویایی با بحران‌ها است

رییس شورای اسلامی شهر مهاباد گفت: حاکمیت، مردم و بخش خصوصی در کنار هم چرخه‌های مهم و هم‌افزا برای تقویت مدیریت بحران جامعه‌محور در رویارویی با سوانح طبیعی و صنعتی هستند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از آذربایجان‌غربی، آرش شهابی امروز _پنج‌شنبه سیزدهم اردیبهشت_ در کارگروه هماهنگی همکاری‌های مردمی قرارگاه عملیاتی سلام اظهار کرد: حاکمیت، مردم و بخش خصوصی در کنار هم چرخه‌های مهم و هم‌افزا برای تقویت مدیریت بحران جامعه‌محور در رویارویی با سوانحی مانند سیل، زلزله، آتش سوزی و سوانح صنعتی هستند و می‌توان با برجسته‌سازی مسئولیت اجتماعی نقشی اساسی در این راستا ایفا کرد.

وی افزود: شناسایی ظرفیت‌های موجود برای واکنش سریع از جمله شناسایی و تهیه بانک اطلاعاتی، سازماندهی نیرو، تجهیزات و ماشین‌آلات، تجهیز و ارتقاء امکانات و تجهیزات، آموزش متناسب با نیازمندی‌های سطح شهرستان، تمرین برگزاری مانورهای واکنش‌های سریع در تعامل با بخش دولتی می‌تواند در کاهش ریسک‌ها موثر، واقع شود.

رئیس شورای اسلامی شهر مهاباد گفت: برگزاری کارگاه‌ها و دوره‌های آموزشی توسط هلال احمر، آتش‌نشانی، اورژانس و فوریت‌های پزشکی، حتی از طریق شبکه شاد برای دانش آموزان و رسانه ملی، همچنین ظرفیت‌سازی و به کارگیری بخش خصوصی در میزام افزایش تاب‌آوری جامعه در مواجه با بحران‌ها موثر واقع شود.

شهابی تصریح کرد: تمامی این اقدامات برای پیشگیری، آمادگی، مقابله با بحران است اما مهم‌تر از آن بازسازی و بازتوانی و آسیب‌شناسی بعد از بحران است که لازم بود بعد از بحران‌هایی که در مهاباد تجربه شد از جمله سیل، کرونا و آتش سوزی مورد بررسی و آسیب‌شناسی قرار گیرد و نیازمندی‌ها برطرف شوند و این امر نیاز به تامین اعتبار و منابع مالی به شهرداری، دهیاری‌ها و بخش‌ها و ادارات ذی‌ربط دارد.

وی ادامه داد: از دیگر موارد مورد لزوم می توان به توسعه زیرساخت‌های شهری، ارتقاء ایمنی مدارس و بیمارستان‌ها، تشدید رعایت ضوابط و مقررات ملی ساختمان و شهرسازی، تقویت آمادگی موثر و سیستم هشدار و واکنش سریع اشاره کرد.

شهابی عنوان کرد: همچنین ایجاد پایگاه‌های پشتیبانی در مناطق پرجمعیت و خطرپذیر و توانمندسازی شهروندان، وضعیت اسکان اضطراری در شرایط حین و پس از بحران، ایمن‌سازی مراکز درمانی و ظرفیت درمانی و دارویی، تهیه طرح جامع ایمنی، تجهیز امکانات آتش‌نشانی و فوریت‌های پزشکی و بهداشت و درمان و لایروبی رودخانه از جمله مواردی‌است که در این راستا می‌توان مطرح کرد.

در ادامه این جلسه کوروش کریمی به عنوان دبیر قرارگاه سلام معرفی و مقرر شد که تیم واکنش سریع در تمامی شرکت و سازمان‌ها تشکیل شود.

کد خبر 750110

دیگر خبرها

  • تولید انبوه قطار ملی در ریل ماند/مروری بر کارنامه قطار ایرانی
  • فاجعه بزرگ در حمل و نقل ریلی استان یزد/ قطار سریع‌السیر یزد حذف شد
  • قطار سریع‌السیر یزد حذف شد
  • حذف دوباره قطار سریع السیر یزد
  • اهمیت توسعه میادین مشترک کشور با سرمایه مردمی و توان بخش خصوصی
  • انتقال زائران حج تمتع از مدینه به مکه با قطار سریع‌السیر
  • بی‌توجهی به مشکلات معیشتی کادر درمان سلامت را به مخاطره می‌اندازد/ دولت توان افزایش حقوق پرستاران را ندارد
  • قطار حمایت از «طرح نور» با حضور سردار رادان به اصفهان رسید | تصاویـر
  • توسعه زیرساخت‎‌های شهری و توانمندی‌سازی شهروندان راهکار رویایی با بحران‌ها است
  • بررسی پروژه‌های ریلی از جمله خط‌آهن سریع‌السیر تهران-مشهد